Автор Тема: Посещение на Н.Св. Дзонгсар Кхйенце Ринпоче в България ( + ВИДЕО )  (Прочетена 3490 пъти)

Ngawang

• Администратор
  • Постоянен участник
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1059
  • Дхарма ученик

Тъй като днес е годишнина на Кхйенце Чьокйи Лодро и също така е и рожден ден на Н.Св. Дзонгсар Кхйенце Ринпоче е благоприятен момент за обявяването на първото негово посещение в България. Ринпоче ще бъде тук в началото на Август и ще изнесе публична лекция в София на 5-ти Август.

Тъй като това е уникална възможност за среща с един от най-големите учители на тибетския будизъм силно окуражавам всеки който има желание да се види с него да си планира отпуски и ваканции съответно.

По отношение на формалната йерархия на тибетския будизъм (доколкото такава изобщо съществува) след посещението на Н.Св. Далай Лама, което се състоя в началото на 90-те, Дзонгсар Кхйенце Ринпоче е вторият по ранг тибетски учител който идва у нас. Онези, които искат да научат повече за него могат да намерят малко информация тук: http://shechen-bg.org/Dzongsar_Khyentse_Rinpoche Също така, можете да прочетете малко от него ТУК, ТУК, ТУК и ТУК.

В скоро време ще публикуваме и повече информация за посещението му.

:clover:
Активен
When the true King's murderers
are allowed to roam free
a 1000 Magicians arise in the land...

Chimev

• Редовен участник
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 29
Прекрасна новина  :w00t:
Активен

ivaylo_staykov

• Постоянен участник
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 65
Дано да сме натрупали достатъчно заслуги за да се реализира това благородно начинание и да се срещнем с Дзонгсар Кхйенце Ринпоче, а и с други автентични учители във бъдеще !!! :clover:
Активен
На гробище - "И ние бяхме като вас, и вие ще дойдете при нас"

atala

• Участник
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3
  • relax and be happy
Хайде де, това ми оправи деня! :biggrin:  А и точно на 5-ти ще се прибирам към Бг!!! И това ако не е добра карма  ::) . Очаквам нова информация с нетърпение!
Активен
For as long as space endures and for as long as the world lasts,
may I live dispelling the miseries of the world.

kamenal

• Участник
  • **
  • Неактивен Неактивен
страхотна новина!дано се случи!!!
 :tiphat2:
Активен

Ngawang

• Администратор
  • Постоянен участник
  • Неактивен Неактивен
  • Дхарма ученик
Активен
are allowed to roam free

Борис

• Участник
  • **
  • Неактивен Неактивен
Всеки ли може да присъства на тази среща?

Активен

Ngawang

• Администратор
  • Постоянен участник
  • Неактивен Неактивен
  • Дхарма ученик
Всеки ли може да присъства на тази среща?

Да, всеки е добре дошъл. 
Активен
are allowed to roam free

Борис

• Участник
  • **
  • Неактивен Неактивен
Благодаря!  :smile:
Активен

Ngawang

• Администратор
  • Постоянен участник
  • Неактивен Неактивен
  • Дхарма ученик

Искам да помоля всички, които имат желание да присъстват на лекцията на Ринпоче да бъдат точни. Елате в залата малко преди 18 часа. След започването на лекцията няма да се допускат хора вътре, за да е по-приятно и полезно за всички ни.

:clover:
Активен
are allowed to roam free

NAVRAG

• Участник
  • **
  • Неактивен Неактивен
Възпрепятстван съм защото не съм в България и за това няма да мога да присъствам. Искам да попитам, предвижда ли се видеозапис на събитието и ще има ли достъп до него?

Много благодаря!
Активен

Ngawang

• Администратор
  • Постоянен участник
  • Неактивен Неактивен
  • Дхарма ученик
Записи се правят на всички учения на Ринпоче. Не мога обаче да кажа на този етап дали ще публикуваме нещо някъде. Ще видим по-натам.
Активен
are allowed to roam free

NAVRAG

• Участник
  • **
  • Неактивен Неактивен
Много благодаря!
Активен

user

• Гост
Съжалявам, не разбрах - плаща ли се такса "вход" на лекцията? 
Активен

Ngawang

• Администратор
  • Постоянен участник
  • Неактивен Неактивен
  • Дхарма ученик
Съжалявам, не разбрах - плаща ли се такса "вход" на лекцията?

Лекцията мина. Не, входът беше напълно свободен.
Активен
are allowed to roam free

user

• Гост
Аха, бях там - интересно беше много :)

Поздрави на всички! :)
Активен

sprocker

• Новодошъл
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1
И сега да се надяваме да бием пак Германия на световно, за да ни посети отново :)
Активен

Ngawang

• Администратор
  • Постоянен участник
  • Неактивен Неактивен
  • Дхарма ученик
И сега да се надяваме да бием пак Германия на световно, за да ни посети отново :)

Е, ако това е единственото заключение, което можеш да си извадиш... успех  :biggrin:
Активен
are allowed to roam free

ivaylo_staykov

• Постоянен участник
  • Неактивен Неактивен
За тези, които не успяхме, очакваме поне малко снимки, за да се докоснем до атмосферата която е създал Ринпочè.

Поздрави  :clover:
Активен

seemann

• Участник
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 10
лекцията беше чудесна. благодаря, че я организирахте.:tiphat2: дано за в бъдеще да има още такива.
Активен

Chimev

• Редовен участник
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 29
Беше много приятно и полезно, благодаря за възможността  :tiphat2:
Активен

atala

• Участник
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • relax and be happy
Благодаря за възможността да чуем Ринпоче на живо!  :smile:  Много вдъхновяващо преживяване!
Активен
For as long as space endures and for as long as the world lasts,
may I live dispelling the miseries of the world.

Лазар Радков

• Гост
Здравейте приятели,
благодаря, че посредством вашия сайт (и приятел, който чете тук, разбира се) успяхме да разберем за събитието. Аз лично не бях в София, но от нашия спортен клуб и форум отидоха хора и едно от момичетата отрази събитието по молба на тези, които не успяха :)

или с други думи - за тези, които не са успяли да присъстват, предлагам това резюме:
линк (махнат от модератор)

Приятно четене :))
Активен

Ngawang

• Администратор
  • Постоянен участник
  • Неактивен Неактивен
  • Дхарма ученик
Здравейте,

Разбирам че горното е направено със съвсем добри намерения, и такива добри намерения могат само да бъдат похвалени, но не мисля, че преразказването на думите на Ринпоче има голяма стойност, просто защото неминуемо е пречупено изцяло през разбирането на преразказващия. Ние не си позволяваме да променяме дори и една дума от казаното от учителите си, просто защото правенето на това е израз на определена арогантност - за да го направим трябва да приемем, че сме разбрали казаното от него напълно. Дотогава всичко е просто интерпретация.
Учител на неговото ниво обаче говори многопластово и едновременно на всеки от аудиторията. Това просто няма как да бъде пресъздадено. Аз лично видях някои сериозни неточности в горния материал.

Лекцията на Ринпоче ще бъде качена тук днес или утре. Онези които не са били е най-добре просто да я изгледат.

Поздрави!
Активен
are allowed to roam free

ivaylo_staykov

• Постоянен участник
  • Неактивен Неактивен
Предварително благодаря за възможността да я изгледаме  :tiphat2:
Активен

Лазар Радков

• Гост
Здравейте,

Разбирам че горното е направено със съвсем добри намерения, и такива добри намерения могат само да бъдат похвалени, но не мисля, че преразказването на думите на Ринпоче има голяма стойност, просто защото неминуемо е пречупено изцяло през разбирането на преразказващия. Ние не си позволяваме да променяме дори и една дума от казаното от учителите си, просто защото правенето на това е израз на определена арогантност - за да го направим трябва да приемем, че сме разбрали казаното от него напълно. Дотогава всичко е просто интерпретация.
Учител на неговото ниво обаче говори многопластово и едновременно на всеки от аудиторията. Това просто няма как да бъде пресъздадено. Аз лично видях някои сериозни неточности в горния материал.

Лекцията на Ринпоче ще бъде качена тук днес или утре. Онези които не са били е най-добре просто да я изгледат.

Поздрави!
Здравейте,

разбирам гледната ви точка и я уважавам :)
Радвам се, че ще бъде качено видеото, понеже в деня на лекцията не бях в София и не можах да присъствам.

Относно репортажа на събитието от Моника:

- предполагам, че ако будист беше написал подобно нещо, то действително може да се интерпретира като арогантност от страна останалите будисти (поради причините изброени от теб по-горе)

- когато обаче текстът е написан от не-будист, то тогава за мен лично това е личната интерпретация на лекцията от този човек и това, което той/тя е разбрал/а.

Т.е. ако не си будист, според мен е ок да споделиш какво си разбрал.
Ако си будист - не променяш нито една дума от казаното от учителя и качваш видео в интернет, за да могат да го гледат и тези, които не са могли да дойдат (ако имаш възможност и желание, разбира се) :)

поздрави
Лазар
Активен

Ngawang

• Администратор
  • Постоянен участник
  • Неактивен Неактивен
  • Дхарма ученик

Без съмнение са вложени доста труд и добронамереност в написването на този материал. Със сигурност е по-добре от нищо. При все това щеше да е добре ако авторът се беше обърнал към нас преди да го публикува. Сигурен съм, че Ринпоче щеше да е против, а ние просто щяхме да кажем, че предстои публикуване на видеото.

Това последното вече щеше да се е случило, между другото, но има малко забавяне, тъй като се налага да компресираме видео материала от 250Gb на около 1Gb и не става точно както бихме искали. Мисля че днес ще успеем да го качим.
Активен
are allowed to roam free

k2

• Новодошъл
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2
Здравейте,
Предвиждате ли само звуков вариант на лекцията?
Активен

Ngawang

• Администратор
  • Постоянен участник
  • Неактивен Неактивен
  • Дхарма ученик
Здравейте,
Предвиждате ли само звуков вариант на лекцията?

За сега не предвиждаме да го качваме.
Активен
are allowed to roam free

Ngawang

• Администратор
  • Постоянен участник
  • Неактивен Неактивен
  • Дхарма ученик

Ето го и дългоочаквания запис:  :clover:

Активен
are allowed to roam free

NAVRAG

• Участник
  • **
  • Неактивен Неактивен
Големи и искрени благодарности за лекцията!
Записът е направен прекрасно!
Искрено се надявам, такива събития да бъдат все по-често явление!
Активен

ivaylo_staykov

• Постоянен участник
  • Неактивен Неактивен
Благодаря на всички, които са положили усилия да се осъществи посещението на Ринпоче и за качването на лекцията в сайта !  :tiphat2: :clover:
Активен

edinica_nula

• Новодошъл
  • *
  • Неактивен Неактивен

Ето го и дългоочаквания запис...
Благодаря за видеото!
Поради ангажимент си трънах по-рано от лекцията, тогава когато започнаха въпросите от публиката. Сега ще имам удоволствието да стана свидетел на пропуснатото.  ::) :clover:
Активен
"Ръчната работа да не бъде пренебрегвана от вас, но, прочее, в ръцете ви да има работа, а молитвата: "Господи, Исусе, Христе, Сине Божий, помилвай мене грешния" да бъде постоянно в устата ви, както и в ума ви - споменът за смъртта."
Св. Иван Рилски

добри

• Новодошъл
  • *
  • Неактивен Неактивен
Благодаря и аз на свой ред за поканата и организацията на идването на Ринпоче!  :bow:
Както също и за качването на записа тук :clover:
Безкрайно приятно е за мен да мога да чуя и видя тези минути отново.

И нещо прагматично - ако някога имате възножността да добавите субтитри, ще бъде доста улеснено слушането и разбирането. Това разбира се е малко пожелание лукс - ако аз нямах затруднение да разбирам и чувам на места, нямаше изобщо да го спомена.

Сърдечни благопожелания за делото ви!
Активен

Ngawang

• Администратор
  • Постоянен участник
  • Неактивен Неактивен
  • Дхарма ученик
Честно казано със сигурност няма да стигнем до субтитри...  :smile:
Почти е чудо че публикувахме видеото, така че се радвайте на това което има. По принцип, както могат доста хора да потвърдят, предпочитаме да ограничавамв публичността до минумум. Всички сте големи късметлии, че тази публична среща се състоя и че успяхте да дойдете.

Активен
are allowed to roam free

Stranger_

• Участник
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 6
Здравей Иво,

Не знам дали въпросът ми е уместен. Преди време в една от темите беше казал повече или по-малко директно, че в България големи учители нямат публични изяви защото не са налице необходимите условия и е малко вероятно това скоро да се промени (цитирам по памет и моля да бъда извинен ако не съм точен). Посещението на Ринпоче признак ли е, че нещо се е променило или е на път да се промени?

Поздрави
Активен

Ngawang

• Администратор
  • Постоянен участник
  • Неактивен Неактивен
  • Дхарма ученик
Здравей Иво,

Не знам дали въпросът ми е уместен. Преди време в една от темите беше казал повече или по-малко директно, че в България големи учители нямат публични изяви защото не са налице необходимите условия и е малко вероятно това скоро да се промени (цитирам по памет и моля да бъда извинен ако не съм точен). Посещението на Ринпоче признак ли е, че нещо се е променило или е на път да се промени?

Поздрави

Въпросът е уместен, но е трудно да се каже... Подобни събития стават автоматично когато има достатъчно хора, които да са готови за това. Тази лекция например стана въпреки моето нежелание и въпреки нежеланието на Ринпоче. Стечението на обстоятелства показа, че има хора, които имат нужда от това и ние нямахме избор. В този смисъл може би нещата са се променили малко.

Дали обаче тази промяна е трайна и дали и в бъдеще ще има подобни събития? Само времето ще покаже. Дали са се съчетали условия за нещо по-сериозно? Аз лично се съмнявам, но не мога да бъда съвсем категоричен. Ще видим. В България будизмът, във вида в който се практикува при нас, е все още практически непознат. Ограничен е до много малка група хора и за да се промени това ще трябва сериозен натиск отвън - т.е. от нови хора.
Активен
are allowed to roam free

Nikola

• Гост
И аз искам да изкажа благодарностите си за уникалното събитие. Направи ми впечатление, че никой до момента не благодари за прекрасния превод. Аз самият съм преводач и останах много учуден от качеството на превода. В началото сякаш имаше малко проблеми, което е нормално, но след това преводът беше на най-високо ниво. Много рядко се вижда преводач който превежда точно и ясно без да добавя нищо от себе си. Това изисква голяма дисциплина и малцина преводачи го умеят. Моето уважение  :tiphat2:

Дано в бъдеще има повече такива събития.
Активен

Ngawang

• Администратор
  • Постоянен участник
  • Неактивен Неактивен
  • Дхарма ученик
В началото сякаш имаше малко проблеми...

За което се извинявам. За съжаление нямаше монитори обърнати към сцената и от ехото на големите колони в залата думите на Ринпоче се замазваха и ми беше почти невъзможно да чувам какво казва. Налагаше ми се да го гледам в устните и да гадая известно време. След това се преместих малко към него стана по-лесно.
Активен
are allowed to roam free