Здравейте,
Разбирам че горното е направено със съвсем добри намерения, и такива добри намерения могат само да бъдат похвалени, но не мисля, че преразказването на думите на Ринпоче има голяма стойност, просто защото неминуемо е пречупено изцяло през разбирането на преразказващия. Ние не си позволяваме да променяме дори и една дума от казаното от учителите си, просто защото правенето на това е израз на определена арогантност - за да го направим трябва да приемем, че сме разбрали казаното от него напълно. Дотогава всичко е просто интерпретация.
Учител на неговото ниво обаче говори многопластово и едновременно на всеки от аудиторията. Това просто няма как да бъде пресъздадено. Аз лично видях някои сериозни неточности в горния материал.
Лекцията на Ринпоче ще бъде качена тук днес или утре. Онези които не са били е най-добре просто да я изгледат.
Поздрави!
Здравейте,
разбирам гледната ви точка и я уважавам :)
Радвам се, че ще бъде качено видеото, понеже в деня на лекцията не бях в София и не можах да присъствам.
Относно репортажа на събитието от Моника:
- предполагам, че ако будист беше написал подобно нещо, то действително може да се интерпретира като арогантност от страна останалите будисти (поради причините изброени от теб по-горе)
- когато обаче текстът е написан от не-будист, то тогава за мен лично това е личната интерпретация на лекцията от този човек и това, което той/тя е разбрал/а.
Т.е. ако не си будист, според мен е ок да споделиш какво си разбрал.
Ако си будист - не променяш нито една дума от казаното от учителя и качваш видео в интернет, за да могат да го гледат и тези, които не са могли да дойдат (ако имаш възможност и желание, разбира се) :)
поздрави
Лазар