Какво мислите за:
"Трите стълба на Дзен" от Филип Капло?
Не знам какъв е българският превод. Книгата е добра, остаряла, представя Дзен по доста ограничен начин. Но се счита за авторитетна.
"Митът за свободата"
Ако става въпрос за преводът от руски - много лош превод и книгата е издадена без авторски права.
и "Шамбала - свещеният път на воина" от Чогям Трунгпа
Не знаех, че е издадена. Надявам се, че не е моя превод...

Дай линк.
"Пътят на бодхисатва" - Шантидева
Ужасен превод/компилация на Александър Федотов. На много места текстът няма нищо общо с оригинала. Твърдо
не препоръчитално!
"Трите виждания" - Кончок Лундруп
Преводът е ОК (ние имаме значително по-добър), но това е учение, за четенето на което категорично е необходимо получаване на текстовото предаване (
лунг) и обяснения от учител. Затова не бих го препоръчал за човек, който не ги е получил и който не практикува сериозно Сакя.
има и още няколко книги от Далай Лама, които мисля не са лоши като увод в будизма.
Проблемът с книгите на Далай Лама е, че някои не са писани от него. Принципно тези които са (и тук говоря за английските оригинали), са изключително добри. Ситуацията с българските издания обаче е доста мътна. Не я следя отблизо. Може да се е появило нещо качествено.
Основният проблем е, че хората, които превеждат тази литература на български не са будисти и нямат понятие от будизма. Това води до много изопачени преводи. Например такъв е и случаят с препоръчаната от мен по-горе "Пътят на Буда", но все пак е четивна.
Бях пропуснал "Медитация в действие" на Трунгпа Ринпоче. Добавям я горе.